miercuri, 19 mai 2010

[ Muzica din mintea noastră ! ]

Oricui i sa intamplat,cel putin de un milion de ori,in microbuz,pe stradă,in parc sau oriunde...sa audă o melodie,pe care involuntar mai tarziu sa o fredoneze in gand.
Să asculti melodia cum cantă in interiorul tău,in capul tău !
Sunt melodiile care le auzi la radio,sau televizor,iti plac,si iti plac atat de tare ,incat involuntar ajungi să le fredonezi mental.Odată ce melodia ti`a intrat in cap,e greu să mai scapi de ea.
Asta nu inseamnă că esti nebun sau schizofrenic, pentru că aproximativ 98 % la sută
din oamenii au sindromu ăsta. Spun sindrom pentru că,fredonarea melodiilor in cap are si o explicatie stiintifică,dar nu si logică.
De aceea "halucinatiei muzicale" in limba engleză i se spune “earworm”, adică, tradus mot-a-mot “viermele din ureche”. Spaniolii îi spun fenomenului “cancion pegadiza” (“cântec lipicios”), iar portughezii “chiclete na oreha” (”gumă de mestecat pentru ureche”), căci melodia rămâne lipită în ureche ore sau zile întregi. Noi am putea să-i spunem “fredonare mentală”, ea făcând parte din aşa zisul “sindrom al imaginaţiei involuntare”, în care sunete, imagini, mirosuri şi gusturi apar repetat involuntar în mintea cuiva.
 Bun,am scris de fredonarea mentală,pentru că eu merg in fiecare zi cu microbuzu la Liceu,si de fiecare dată cand cantă muzica la radio,trebuie să`mi cante si mie muzica in cap mult timp dupa ce am coborat din microbuz.
Partea interesantă e că,sunt oamenii care nu se pot controla ....care la un moment dat incep să cante cu voce tare. Spre exemplu zilele astea canta la radio "Pussicat Dolls-Hush Hush",i-ar la un moment dat,cand a inceput refrenu la faza cu "Hush,Hush" nu au mai putut să se abtină,si a inceput si jumatate de microbuz să cante "Hush Hush" .
Un singur sfat : Controlati-vă! Să nu demonstrati cat de afonii sunteti ! :))

2 comentarii:

Anonim spunea...

da..
cum era si cu
"creier,creier,nu-i minciuna
Sa le mananc pe toate nu-i o gluma"
=))

AlexandrA Simona spunea...

=)))

Trimiteți un comentariu

Faceti-va de cap !