miercuri, 1 decembrie 2010

(IN)toleranta intre generatii !

Am avut de facut la economie o compunere despre (IN)toleranta,din orice punct de vedere am eu chef sa fie, in orice situatie cred eu ca exista semnificatia acestor cuvinte, in orice situatie omul apeleaza la sensul acestor cuvinte.
Deci,ori si prin urmare,dupa cum zice si titlul,am ales sa dezbat aceasta tema. Anume "(IN)toleranta intre generatii" !

Eu ca eleva de 17 ani,cred cu tarie ca m-am nascut intr-o perioada in care 2 generati se bat cap in cap.Ce-i intre 10-25 de ani si cei peste 40 de ani,sunt 2 generatii cu ideei si principi total diferite asupra oricarui lucru. Ce-i intre 26-39 cred ca-s undeva pe la mijloc.
Avand in vedere ca dupa `90 societatea sa dezvoltat cu o viteza uimitoare,banuiesc ca generatia mea ar trebui sa fie mai dezvoltata,din toate punctele de vedere,decat generatia parintilor,si a bunicilor,deoarece posibilitatile de dezvoltare au fost mult mai multe.
De asemenea,consider ca generatia din care fac parte,este o generatie mult mai intoleranta ! Si NU cred,ca este un lucru bun,mai ales ca intoleranta noastra,se manifesta prin tupeu. Cel putin asa cred.
Termenul de "tolerata-intoleranta" este inteles intr-un mod cat se poate de gresit de catre tineri din ziua de azi. Din perspectiva mea intoleranta pentru ei,este egal cu tupeul de care dai dovada,atunci cand nu-ti place ceva,iar in general,dam dovada de intoleranta la sfaturi.
Greseala noastra,este ca majoritatea lucrurilor tolerate de catre noi,sunt lucrurile,care intr-un fel sau altul ne fac rau:droguri,bautura,violenta,anturaje .
La capitolul tolerana,stam prost,mai ales in privinta profesorilor sau a parintilor. Nu neaparat pentru ca ni sa implementat acea idee in cap in care daca esti nascut in perioada comnuista esti comunist. Ci pentru ca nu ne place sa fim educati.
Astfel noi am devenit o generatie tolerata,de catre o generatie pe care nu o toleram .
Adevarata este vorba ca "batranii sunt mai intelepti",asta o demonstreaza puterea generatiei parintilor si a profesorilor,de a tolera,ierta si trece cu vederea comportamentele noastre "rebele" in speranta ca mai pot salva ceva din noi,si inca ne mai pot face oamenii.
Da,suntem o generatie intoleranta ! Intoleranta la lucrurile bune. Pentru ca tineretul din ziua de azi are o mentalitate simpla . Tot ce-i bun e rau,si tot  ce-i rau e distractiv .
Poate ca prin intoleranta,defapt suntem sensibili la frustrare . Demonstrat,ca noi suntem o generatie de copii doriti,am fost protejati de tot ceea ce inseamna "griji",astfel ,obisnuit ca cineva sa faca totul pentru tine,cand dai de greu,si situatia nu este cum ti-ai dori,si devi prosteste intolerant.
In situatia asta nu cred,ca se va face vre-o campanie cu "Toleraza parerile celor cu o experienta de viata". Iar problema asta nu cred ca se va rezolva vre-o data,pentru ca suntem intr-o continua evolutie .
Singurul lucru realizabil,este sa aveti rabdare cu noi,si sa ne mentineti pe o linie de plutire .Educare cu forta nu se face. Iar generatia noastra,o sa inteleaga defapt ce-i toleranta si intoleranta,numai atunci cand o sa dea de greul real.

1 comentarii:

Mihai spunea...

Ce zici tu este adevarat prin prisma argumentelor,dar eu tind sa cred ca nu sunt doar cazuri rare in care de exemplu parintele fiind "talamb" si negandind sa isi educe "odrasla" pana la 14-15-16 ani cand se apuca sa il tachineze si sa incerce sa il impiedice la multe lucruri pe care ar fi trebuit sa le pregateasca evolutia cu multi ani in urma.

Majoritatea parintilor cred ca daca "arunca" niste vorbe pe la 10-11 ani sau mai mult fara sa ii si verifice pe copii daca le si indeplinesc, ajung cand copii devin mai mari sa incerce sa recupereze si sa devina foarte brusc mult prea autoritari, fapt care pe unii adolsescenti ii impinge si la anumite lucruri poate chiar nebunesti, ajungand sa se creada un fel de "sclavi"( nu stiu cum sa ma expirm :P ) prin prisma anutarjului care ii "inbeuneste". Bine ... unii parinti incearca sa fie mult prea autoritari de mici, asa fel incat copilul ajunge sa intre intr-un club la 20 de ani, cestia e ca parintii nostri "rupeau" discotecile pe vremea celor de la Boney M, Modern Talking sau altii...


Frumos articol ;)

Bafta !

Trimiteți un comentariu

Faceti-va de cap !